Izmantojiet peles
ritenīti vai bultiņas
07. janvārī 2021

HOUSE OF THE FLYING TREES IR NODOTS EKSPLUATĀCIJĀ

2020. gada 22. decembrī ir nodots ekspluatācijā unikāla dzīvojama māja HOFT – House of the Flying Trees – Strēlnieku ielā 5.

Lidojošo koku māja atrodas visgleznainākajā Rīgas Klusā centra krustojumā starp Strēlnieku ielu un Alberta ielu. No HOFT dzīvokļu logiem paveras skats uz jūgendstila muzeju – Stokholmas Ekonomikas augstskolu un Alberta ielu, kurā ne tikai ir katrai ēkai unikāla fasāde, bet arī daudz pilsētas stāstu, tās pazīstamo iedzīvotāju un viesu.
HOFT sastāv no divām ēkām – rekonstruētas vēsturiskās ēkas ar diviem papildu stāviem, un jaunas septiņu stāvu ēkas. Komplekss atrodas labiekārtotā 2020 kvadrātmetru teritorijā, un tajā ir 42 dzīvokļi ar kopējo platību 6671,9 kvadrātmetri, griestu augstumu no 2,90 līdz 4,40 m penthausos. Pirmajā stāvā atrodas telpas komercdarbībai ar kopējo platību 134 kvadrātmetru. Viena no šā projekta priekšrocībām ir apakšzemes autostāvvieta.

Un, protams, vissvarīgākā un pat gandrīz maģiskā HOFT īpašība – 39 bonsai kociņi, kas novietoti uz ēku terasēm un fasādes. Tagad, kad HOFT ir jau pilnībā pabeigta, mēs redzam, ka tas ir ne tikai vienīgais tāda veida ainaviskās arhitektūras projekts – tas veido pārsteidzoši delikātu līdzsvaru starp pilsētas dzīvesstilu un saiknes ar dabu saglabāšanu, ko modernās galvaspilsētas dinamikā ir grūti iztēloties.
Visi HOFT bonsai ir skujkoki ar mazu augšanas potenciālu: kalnu priede, melnā pundurpriede, ciedrs. Tie ir izvēlēti atbilstoši Rīgas klimatiskajiem apstākļiem un ir jau izgājuši aklimatizācijas ciklu. Dizaina risinājums, kas ļāva integrēt bonsai ēkas arhitektūrā, Baltijas valstīs izmantots pirmo reizi. Koki uz fasādes, terasēm un ēkas iekšpagalmā ir gluži kā gaisā iekārti, radot HOFT noskaņu un citāda laika tecējuma sajūtu.

Projekta arhitekte Zane Tetere-Šulca, OPEN AD:
Atceros, kādreiz Rīga tiešām bija zaļā pilsēta. HOFT lielākais ieguldījums kopējā pilsētas ainavā ir koki, kas paceļas vertikāli virs pilsētas, atgūstot laika ritumā zaudēto. Patiesībā tas ir nebijis gadījums tuvākā un mazliet tālākā apkārtnē.
Ieejot pagalmā, pārņem absolūti meditatīvi sakrāla sajūta, kontrastējot ar ikdienas kņadu.
Savukārt mūsdienīgais stikla apjoms virs vēsturiskās būves lieliski iezīmē laikmetu kontrastus, bez kuriem moderna pilsēta nav iespējama.

Aleksejs Zagrebeļnijs, projekta attīstītāju kompānijas R.EVOLUTION valdes priekšsēdētājs:
“Domāju, ka ar HOFT nodošanu ekspluatācijā Rīga ieguva pat pasaules mērogā unikālu ēku. Un ar šādiem kvalitātes rādītājiem – 10 ballu lokācija, kvalitāte, koncepts, apsaimniekošana, pazemes autostāvvieta, tā šobrīd ir vienīgā ēka Rīgā. Tā ir īsts trofejīpašums, ārpus laika un tirgus, domāta tiem, kuri novērtē pašu labāko bez kompromisiem. HOFT ne tikai iedarbojas, bet arī mijiedarbojas ar saviem iedzīvotājiem pateicoties priežu radītajai enerģijai un skuju aromāta piepildītajam gaisam. Veidojas pārsteidzoši dziedinoša un nomierinoša iedarbība. To esmu izjutis personiski apmeklējot HOFT vien dažas reizes nedēļā. Šeit es nāku padomāt. Un gūstu nestandarta, taču pareizas atbildes. Tomēr 39 eko-antenas!”
Projekta būvniecībā investēti 16 miljoni eiro, no kuriem 4,9 miljonus nodrošināja banka Citadele.

Projekta HOFT būvniecību uzsāka 2018. gada decembrī sadarbībā ar kompāniju SIA VELVE.
Hoft jeb lidojošo koku projekts ir bijis tehniski ļoti interesants un izaicinājumiem bagāts, jo paralēli esošās ēkas rekonstrukcijai un celtnes konstrukcijas pastiprināšanai virs restaurētās fasādes, ēkai tika izbūvēti vēl papildu divi pilnībā stikloti stāvi. Tāpat arī tika konstruētas īpašas kastes bonsai koku izvietošanai, bet par koku labklājību gādā centralizēta un pilnīgi automatizēta laistīšanas un augu barošanas sistēma. Šajā projektā, kurā apvienota vēsturiskā arhitektūra un mūsdienīgi risinājumi, kā arī ekskluzīvi apdares materiāli un dabas elementi, mēs kā būvnieki varam lepoties ar paveikto, jo otras šādas ēkas nav nedz Rīgā, nedz visā Baltijā,” norāda būvnieka, SIA “Velve” valdes priekšsēdētājs Kaspars Rokens.

Izlase
Izvēlēties dzīvokli
Lv Ru En
+371 255 49 511 PASŪTĪT ZVANU